DE EEKHOORN

noten zuidvruchten en natuurvoending

Welkom in onze webwinkel!

Recept: Broccoli uitleg + Kabeljauw in wijnsaus met broccoli


Aantal personen: 4
Bereiden:

Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is één van de allerfijnste koolsoorten en is nauw verwant met bloemkool. De oorsprong van de broccoli is te vinden in Klein Azië (het huidige Turkije), waar de hele koolfamilie haar wortels heeft (bij wijze van spreken). Omdat de plant evengoed gedijt in mildere klimaatzones, wordt broccoli tegenwoordig op grote schaal verbouwd in Italië en Spanje. Tijdens de maanden augustus, september en oktober is er zelfs een beetje Franse, Engelse en Belgische broccoli op de markt.

Net als bloemkool kan je broccoli best een halfuur voor bereiding in koud water met zout leggen om kleine insecten te verdrijven. Van de broccoli hoeft niets te worden weggegooid: steel en blad zijn net zo geschikt voor consumptie als de bloem. Als je de broccoli in zijn geheel bereidt, zet je hem rechtop in een pan, waarbij je gezouten water toevoegt zodat de stelen gekookt maar de roosjes gestoomd worden. Van de stelen wordt eerst het houtachtige uteinde afgesneden en afhankelijk van de kwaliteit schil je de buitenste vezels weg. Neem de broccoli uit de pan van zodra de roosjes al dente zijn: hoe zachter en papperiger ze worden, hoe meer ze hun heerlijke smaak en frisse kleur verliezen. Als je stelen, blaadjes en roosjes apart wilt klaarmaken, doe je eerst de geschilde en in stukken gesneden steeltjes in gezouten kokend water. Enkele minuten later voeg je de roosjes toe en, naar smaak, de fijngesneden blaadjes. Na nog 4 of 5' moet de groente gaar zijn.

Kabeljauw in wijnsaus met broccoli (http://www.gironet.nl/home/bbaelde/kabwyn.html)

 • ca. 600 g broccoli
 • 300 g fusilli tricolore (spiraalmacaroni)
 • ca. 175 g kabeljauwfilets
 • 1 eetlepel citroensap
 • ½ visbouillontablet
 • 1 pakje witte wijnsaus
 • 2 eetlepels crème fraîche -zout
 1. Broccoli schoonmaken, wassen en roosjes van stronk snijden.
 2. Stronk in plakjes snijden.
 3. In pan met weinig water en zout plakjes ca. 2 minuten koken.
 4. Roosjes toevoegen en het geheel in ca. 5 minuten beetgaar koken.
 5. In vergiet laten uitlekken.
 6. In andere pan met ruim water en zout fusilli beetgaar koken volgens gebruiksaanwijzing.
 7. Intussen kabeljauw in stukjes van circa 2 cm snijden, bestrooien met zout en besprenkelen met citroensap. In pan ¼ liter water aan de kook brengen.
 8. Bouillontablet erboven verkruimelen.
 9. Stukjes kabeljauw toevoegen en afgedekt net tegen de kook aan in ca. 5' gaar laten worden.
 10. Intussen wijnsaus bereiden volgens de gebruiksaanwijzing.
 11. Crème fraîche erdoor roeren.
 12. Broccoli door saus scheppen en ca. 3 minuten meewarmen.
 13. Fusilli afgieten en over vier borden verdelen.
 14. Stukjes kabeljauw met schuimspaan uit de pan nemen (bouillon wordt niet meer gebruikt) en op midden van de fusilli scheppen.
 15. Saus erover verdelen.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo goed mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je instemt met het gebruik van deze cookies. Lees meer

Ja, ik begrijp het