DE EEKHOORN

noten zuidvruchten en natuurvoending

Welkom in onze webwinkel!

Rhodos!

Ondernemen in Griekenland

Natuurvoeding, ook op Rhodos!

De heer Jan Schoeman uit Ederveen is van alle markten thuis. Al vele jaren heeft hij een eigen voedingspraktijk. Ook biedt hij (samen met zijn medewerkers) natuurvoedingsproducten aan op de weekmarkten in Duiven, Schoonhoven, Twello en Amersfoort. Hij is echter niet alleen actief op de Nederlandse, maar ook op de Griekse markt. In 1986 opende hij in (plaats) op het eiland Rhodos zijn Griekse natuurvoedingswinkel!

Verschil
Jan Schoemaker: “De Griekse mentaliteit verschilt nogal van de Nederlandse. Grieken komen standaard 15 minuten te laat op een afspraak. Klanten hebben altijd de tijd. Men wacht zelfs rustig twee uur in de winkel, om mij persoonlijk een vraag te kunnen stellen! Griekse mensen zijn ook bijzonder beleefd en zeer gastvrij; ze zijn bereid om alles voor je te doen en altijd heel vriendelijk.”

Klanten
In zijn winkel komen nog niet veel toeristen. Maar wie dan wel? “Veelal Europese vrouwen die met een Griekse man zijn getrouwd. De doorsnee Griek is relatief arm en vindt natuurvoeding al snel te duur. De klanten in mijn winkel zijn in principe vergelijkbaar met de klanten van 30 jaar geleden, bij de start: mensen die ziek zijn of de wereld willen verbeteren, professionele sportbeoefenaars en goed opgeleide mensen. Eigenlijk heel divers dus.”

Praktijk
De winkel wordt geleid door een Griekse. ”Bij toeval heb ik haar leren kennen. Zij was receptioniste in het hotel waar ik destijds verbleef. En daarnaast verzorgde ze nog verkoopparty’s aan huis…. voor natuurcosmetica. Door een regelmatig verblijf op het eiland heb ik een goed contact met de Griekse bevolking. Het is jammer dat mijn vrouw zich niet vast op het eiland wil vestigen. Nu ga ik ongeveer zes keer per jaar naar Rhodos om zaken te regelen. Ik houd dan ook gratis spreekuren in de winkel, voor mensen met gezondheidsproblemen of overgewicht.”

Succes
Een aantal natuurartsen en -tandartsen op het eiland, sturen patiënten naar hem door. “Mijn geluk is geweest dat ik mensen goed heb kunnen helpen en gezondheidsklachten heb kunnen oplossen. Ook het realiseren van gewichtsverlies tot wel 20 kilo, heeft bijgedragen aan het succes. Een goede mond op mond reclame en samenwerking met artsen is bijzonder belangrijk.”

Griekse markt
Jan Schoemaker: “In Griekenland is biologisch niet hot. Bij de overheid leeft het totaal niet. Natuurcosmetica, voedingssupplementen, droogwaren, groenten en fruit zijn de hardlopers in mijn winkel. Griekse groothandelaren claimen veelal het alleenrecht voor distributie, om vervolgens direct de inkoopprijs met enkele euro’s te verhogen. Daarom verzend ik ook veel artikelen rechtstreeks naar mijn klanten. Op basis van ervaring en gevoel, bepaal ik zelf het assortiment, de winkelinrichting, weekaanbiedingen en presentatie.”

Toekomst
Wat zijn de toekomstplannen? “Een betere aanvoer regelen en uitbreiding van het winkelaanbod. Binnen vijf jaar wil ik de winkeloppervlakte minimaal verdubbelen. Maar het moet wel een winkel blijven en geen supermarkt worden! Bovendien wil ik graag een biologisch café in de winkel starten. Plannen genoeg!”


Leuke anekdote
Ik geef ook voedingsadviezen aan profvoetballers van het plaatselijke elftal. Dit jaar mocht ik een wedstrijd bijwonen, samen met de vrouw van de clubeigenaar. Velen dachten dat ik haar nieuwe vriend was. De volgende dag had ik heel, heel veel uit te leggen aan de spelers en begeleiders!”

 

Nieuwsbrief

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo goed mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je instemt met het gebruik van deze cookies. Lees meer

Ja, ik begrijp het