DE EEKHOORN

noten zuidvruchten en natuurvoending

Welkom in onze webwinkel!

interview

Interview met
EDERVEEN "Pas de laatste jaren komt het besef op hoe belangrijk het is om gezond te eten." Jan Schoeman, eigenaar van natuur- voedingzaak annex voedingspraktijk De Eekhoorn, ziet met eigen ogen de gevolgen van een slecht eetpatroon. Zijn bedrijf in Ederveen verkoopt uitsluitend puur natuur: van noten en zuidvruchten tot en met vitamines en biologisch geteelde groenten en fruit.

Een doodgewone appel of een glas melk: Jan Schoeman (1957), eigenaar van De Eekhoorn, kent beide producten van binnen en van buiten. Zijn kennis van de uitwerking van voedsel op het menselijk lichaam is van aanzienlijke omvang. "In 1979 ben ik begonnen als voedings- deskundige bij Reforma."

Het aanbod
Zijn bedrijf, dat de naam 'De Eekhoorn' kreeg, ging noten, zuidvruchten en reformvoeding verkopen via de markt. "De markt is een heel laagdrempelig verkooppunt, waar je mensen makkelijk kunt adviseren. Aanvankelijk hadden we vijf markten, een aantal dat in de afgelopen jaren is toegenomen tot zestien." Het aanbod is inmiddels bijzonder uitgebreid, met onder andere veertig verschillende notensoorten.

De Eekhoorn, die in 1994 van Veenendaal naar Ederveen verhuisde, is tevens een groothandel voor andere natuurvoedinghandelaren. Maar ook particulieren kunnen bij Schoeman producten bestellen, die op dinsdag zijn af te halen. Voor vaste klanten van De Eekhoorn verschijnt er maandelijks een gratis nieuwsbrief met allerlei weetjes over voeding. Verder geeft de voedingsexpert lezingen en gratis voorlichting op scholen. "Drie op de vijf kinderen loopt namelijk met overgewicht of heeft een allergie."

Talloze etenswaren, waaronder ook groenten en fruit, bevatten (kleur)stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. "Medische klachten worden vaak veroorzaakt door slechte voedingsstoffen. Ik noem bijvoorbeeld kanker, hoge bloeddruk, een hoog cholesterol- gehalte, eczeem, botontkalking, overgewicht. De gemiddelde Nederlander krijgt per jaar veertien kilo aan kleurstoffen binnen. Het vervelende is dat de gevolgen pas tien jaar na consumptie aan het licht komen."

Bewustwording
Slechts weinig Nederlanders beseffen wat ze dagelijks in werkelijkheid doorslikken. "Mensen weten bijzonder weinig van voedsel. Niemand protesteert bijvoorbeeld over de kwaliteit van het drinkwater, die in mijn ogen niet deugt. En de overheid houdt het volk bewust dom. Zo beweert ze onterecht dat genetisch gemanipuleerd voedselonschadelijk is voor de gezondheid. Als een product niet meer dan een bepaalde hoeveelheid schadelijke stoffen bevat, wordt dat als 'gezond' bestempeld. Ik denk daar anders over." De laatste tijd neemt de bewustwording toe. "Gezond eten begint een trend te worden. Na de uitbraak van varkenspest en BSE steeg de vraag naar vegetarisch voedsel met vierhonderd procent. De Eekhoorn verkoopt allerlei biologische en vegetarische producten, zoals tomaten, wortels en hamburgers en biologische schoonmaakmiddelen. Biologisch en vegetarisch voedsel smaakt tegenwoordig beter dan vroeger het geval was. En naast een goede smaak bevat dit voedsel meer vitamines, omdat ze op natuurlijke wijze geteeld zijn.

Praktijk
Mensen met voedingsproblemen kunnen terecht in voedingspraktijk De Eekhoorn, die hij achter zijn huis heeft. "Op maandagmiddag, dinsdagmorgen, zaterdagmiddagen eventueel in de avonduren houd ik hier spreekuur, overigens uitsluitend op afspraak." Op dinsdagavond staat bij De Eekhoorn een telefonische hulplijn open, die gratis gebeld kan worden.

Schoeman wijst erop dat hij geen arts is. "Nee, ik geef alleen advies over voeding en schrijf lichaamsbeweging, voedingssupplementen en diëten voor, zoals het Houtsmuller- en het Moermandieet. Huisartsen kennen helaas nauwelijks iets van voedingsproblemen. Ze krijgen maar vier uur voedingsleer in hun hele vierjarige artsenopleiding."

De voedingspraktijk is volgens Schoeman een groot succes, gezien de lange wachtlijst bij De Eekhoorn. "Ik heb al heel wat tevreden cliënten gehad, hier in Ederveen. Sommigen tobben soms al jaren met vage klachten, waarvoor ze hier een verklaring en een adequate behandeling krijgen. Hier kwam eens een vrouw die at en at maar toch erg mager bleef. Dankzij mijn advies kreeg ze er in vier weken tijd vier kilo bij. Verder zie ik hier verschillende topsporters en artiesten verschijnen." maar iedereen krijgt de zelfde behandeling.

Nieuwsbrief

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo goed mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je instemt met het gebruik van deze cookies. Lees meer

Ja, ik begrijp het