Indien u deze e-mail niet goed ontvangt, klik dan hier voor de webversie.
Week: 40,   Uitgifte: Oktober / 2011

Foliumzuur

Foliumzuur / Folaat voor gezonder sperma

Een nieuwe studie heeft een mogelijke relatie aan het licht gebracht tussen de inname van foliumzuur en verminderde chromosomale abnormaliteiten van spermacellen. Dit zou betekenen dat niet alleen vrouwen foliumzuur zouden moeten gebruiken voor de conceptie, maar ook mannen.

Hoewel de relatie tussen de inname van foliumzuur door vrouwen om de kans op neurale buisdefecten bij de foetus te verminderen inmiddels algemeen bekend is, lijkt deze studie voor het eerst ook een effect aan te tonen dat foliumzuur van belang is voor de man in relatie tot de conceptie.

Aneuploïdie

Aneuploïdie is de algemene term die men gebruikt om aan te geven dat er een verandering is van het aantal chromosomen. Men neemt aan dat het sperma van 1 tot 4% van de gezonde mannen enige tekenen hebben van aneuploïdie.

Aneuploïdie wordt in verband gebracht met verminderde vruchtbaarheid, miskramen en kinderen die worden geboren met o.a. het Syndroom van Down, Syndroom van Turner en het Syndroom van Klinefelter.Aan de studie deden 89 gezonde, niet-rokende mannen mee die spermamonsters inleverden en werden geïnterviewd m.b.t. hun totale inname van zink, folaat / foliumzuur, vitamine C, vitamine E en bèta-caroteen. Dit betrof zowel de inname via de voeding (natuurlijk folaat) als d.m.v. voedingssupplementen (foliumzuur).

Foliumzuur geeft minder aneuploïdie

Men ontdekte dat er een statistisch significant verband was tussen een hoge foliumzuurinname en lagere aneuploïdie van het sperma.

Mannen in het hoogste kwartiel met een foliumzuurinname van 772 - 1150 mcg per dag bleken 20 - 30% minder aneuploïdie te hebben dan de mannen met de laagste foliumzuurinname.

Terughoudendheid m.b.t. conlusies

Ondanks dit verband was Prof. Brenda

Eskanazi, een van de onderzoekers aan de Universiteit van California, voorzichtig om meteen conclusies hieraan te verbinden:

"Deze studie levert geen bewijs dat een hoge foliumzuurinname een vermindering geeft van de aneuploïdie; alleen dat er een verband is. Dit is de eerste studie in zijn soort en de resultaten zijn een aanwijzing om nader - gerandomiseerd, gecontroleerd - onderzoek verrichten".

Invloed van andere micronutriënten

Het probleem is, dat ook andere voedingsstoffen een rol kunnen spelen en deze uit te sluiten van het effect dat foliumzuur kan hebben. Toch bleek het mogelijk om met behulp van statistische analyses een onderscheid te maken tussen de verschillende micronutriënten en hun mogelijke invloed op het sperma.

Een gerandomiseerde, gecontroleerde studie met behulp van voedingssupplementen zou duidelijkheid kunnen verschaffen.

Op voorhand is het toepassen van foliumzuurrijke voeding en/of een supplement met foliumzuur (combinatie foliumzuur - antioxidanten) te overwegen als er bij (echt)pa-ren een kinderwens bestaat. Dit is dan zowel voor de vrouw als voor de man van toepassing.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur (Folic acid), vitamine B11

Molecuulformule: C19H19N7O6

Molecuul gewicht: 441,40 g/mol

Foliumzuur behoort tot het vitamine B-complex en is wateroplosbaar. Het kan in het lichaam worden omgevormd tot een co-enzym: tetrahydrofolaat (THF).

Foliumzuur stimuleert de vorming van maagzuur en is van belang voor een goede leverfunctie. Het is betrokken bij de stofwisseling van eiwitten en vetten, noodzakelijk bij de vorming van rode bloedlichaampjes (het voorkomt bepaalde vormen van bloedarmoede) en het is van belang voor de hersenstofwisseling.

Daarnaast is het nodig voor de stofwisseling van DNA en RNA en derhalve onmisbaar bij celdelingsprocessen in het lichaam.

Belangrijke natuurlijke bronnen: bladgroenten, eieren, linzen, rijst, brood, tarwekiemen, lever, niertjes, bananen, sinaas-appelen en perziken.

De meest effectieve inname is te bereiken met supplementen. Een dosering tussen de 400 en 800 mcg per dag lijkt voldoende. Combinatie met de andere B-vitamines is aanbevolen.

 Voedingsdeskundige.  Jan Schoeman van De Eekhoorn uit Ederveen

 

Deze email nieuwsbrief is een uitgave van De Eekhoorn
Hoofdweg 54, 6744 WL Ederveen, T: (0318) 573439, info@de-eekhoorn.com

Nieuwsbrief later via de website openen?
Gebruik het volgende wachtwoord: biovoeding.
Wenst u dit E-news niet meer te ontvangen, klik dan hier om uit te schrijven.