Indien u deze e-mail niet goed ontvangt, klik dan hier voor de webversie.
Week: 16,   Uitgifte: April / 2011

bio eieren

Eieren

Het is alweer even lente, Pasen staat voor de deur. Wij, mensen, doen dan traditiegetrouw een beroep

op kippen en hun eieren. Verschillende verhalen liggen daaraan ten grondslag. Vroeger offerden

de Germanen eieren op aan de godin van de lente en de vruchtbaarheid. Het was ook een traditie om

de mooiste eieren als paasoffer aan de pastoor te geven. De traditie om eieren te verstoppen stamt

ook uit deze tijd, ook toen werden eieren gezien als symbool van de vruchtbaarheid. Boeren begroeven

de eieren op hun akkers omdat zij geloofden dat dit zou leiden tot een vruchtbaar land en een goede

oogst. In de middeleeuwen werd in de vastentijd een kerkelijk verbod ingesteld op het eten van eieren en vlees. In deze periode echter, na de koude winterperiode, legden de kippen bijzonder veel eieren. Om de eieren te bewaren werden ze gekookt en met Pasen veelvuldig gegeten of cadeau gedaan. Joden eten eieren traditioneel bij een begrafenis. De dode begint dan aan een nieuw leven. Het ei kwam bij Pasen terecht omdat Christenen vieren dat Jezus is gestorven en weer uit de dood is opgestaan. De eerste Christenen schilderden hun eieren rood om het bloederige lijden van Jezus te herdenken. Hier komt de traditie om eieren te schilderen vandaan. Tegenwoordig is geel een paaskleur om de terugkerende zon, de lente, te verwelkomen. Je hebt eieren en eieren. Bij onze biologische- en Demeter eieren draait het in eerste instantie om de kip. De kippen van wie de Demeter eieren afkomstig zijn vertoeven in grote schuren en op grote velden. Deze kippen hebben hoge zitstokken waar ze ‘s nachts op kunnen slapen. Demeter kippen krijgen veel ruimte en komen vaak buiten, net als hun biologische collega’s. Het gedeelte van de stal waar de kippen in kunnen scharrelen is groot. Het voer is biologisch dynamisch, plantaardig en bestaat voor een groot deel uit graankorrels die op de eigen akker bij het bedrijf groeien. Daarnaast eten de kippen wat ze buiten tegen kunnen komen; zaden, gras, kruiden, gewasresten, wormen, insecten enz. Kippen zijn sociale dieren, ze letten erg goed op elkaar. Als je kippen in een kleine ruimte bij elkaar houdt gaan ze elkaar pikken uit verveling of uit stress. Doordat de kippen op biologisch een biologisch dynamische bedrijven voldoende ruimte en nachtrust krijgen en haar natuurlijke gedragingen kunnen vertonen is er geen noodzaak de snavels af te kappen of te branden. Het geeft

kippen overigens een gevoel van veiligheid als er hanen in de buurt lopen, hanen waarschuwen voor

roofvogels. Hierdoor zijn de kippen rustiger en durven ze vaker naar buiten te gaan. Eén kenmerk

van Demeter kippen is dat er hanen bij gehouden worden. Bij biologische kippen is dit geen vereiste.

Wij wensen u, en alle kippen, alvast een vrolijk Pasen

Waar bewaar je de eieren? Eieren bewaar je het beste koel en beschermd tegen licht en vocht. Aangezien niet veel huizen meer kelders of andere koele ruimten bezitten, is de koelkast de beste plaats. Belangrijkste reden hiervoor is dat eventueel aanwezige salmonellabacteriën zich niet vermenigvuldigen. In de kartonnen doos waarin je ze koopt zijn ze ook nog beschermd tegen licht en vocht. Leg eieren niet te dicht bij andere producten die een sterke geur afgeven, zoals b.v. vis. De schil van een ei is poreus en ze nemen snel geuren op waardoor de smaak wordt aangetast.

 Hoe lang kan je eieren bewaren?

Op de doos van de eieren die je in de supermarkt koopt staat een THT (tenminste houdbaar tot) datum. Deze datum is 28 dagen later dan de dag dat de eieren gelegd zijn. Een ei is trouwens pas op zijn best na een kleine week. Als het te vers is is het maar moeilijk te pellen. Om eieren rauw te gebruiken kunnen ze wel beter zo vers mogelijk zijn.

 Hoe bewaar je eieren? Leg de eieren met de punt naar beneden. De dooier blijft zo het best op zijn plaats en de luchtkamer, die aan de brede, bolle kant hoort, wordt zo niet samengedrukt.

 Testen op versheid Drijven Leg een ei in water met zout (100 g zout op 1 liter water). Hoe meer de bolle kant boven komt drijven hoe ouder het ei is. Blijft het ei helemaal drijven dan heeft het zijn beste tijd gehad. Dit komt omdat als een ei ouder wordt er lucht uit het ei door de poreuze schil ontsnapt. Hierdoor ontstaat een luchtkamer in het ei, waardoor het blijft drijven.

Schudden Om dezelfde reden kun je als je met ei schudt voelen of het ei binnenin beweegt. Als je niks voelt is het ei vers.

Breken Breek een ei boven een diep bord. Bij een vers ei zal het eiwit stevig zijn en bijna niet uitlopen. De dooier is bol en rond en stevig.

 Voor gebruik Voor je eieren gaat gebruiken in gebak is het het beste ze eerst op kamertemperatuur te laten komen. Deeg wordt dan soepeler. Ook als je eieren wilt komen is de kans op breuk kleiner als je het eerst op kamertemperatuur laat komen. Je kan natuurlijk ook een gaatje in het ei prikken.

 Bewaren van gekookte eieren Een gekookt ei kun je veel minder lang bewaren dan soms gedacht wordt. Bewaar het maximaal 5-7 dagen in de koelkast.

 Bewaren van eiwitten en eidooiers Volgens het Voedingscentrum kun je gescheiden eiwitten en eidooiers nog 2 dagen in de koelkast bewaren. In de diepvries kan de dooier nog 3 maanden bewaard worden en eiwit nog 6 maanden.

Mvg. voedingsdeskundige Jan Schoeman van de eekhoorn uit Ederveen

Deze email nieuwsbrief is een uitgave van De Eekhoorn
Hoofdweg 54, 6744 WL Ederveen, T: (0318) 573439, info@de-eekhoorn.com

Nieuwsbrief later via de website openen?
Gebruik het volgende wachtwoord: biovoeding.
Wenst u dit E-news niet meer te ontvangen, klik dan hier om uit te schrijven.